Tuesday, 23 February 2016

Pelajar Tahun 90an: Antaranya Mesti Buat

BY Ridhwan IN No comments

Admin adalah salah seorang daripada tahun 90an. Oleh itu, senarai ini dikeluarkan bagi mengimbau kenangan semasa zaman persekolahan pada era tersebut. Bagi sesiapa yang membaca lahir pada era 90an, mesti pernah buat ni. Cuba lihat.


1. Kumpul / Lawan Pemadam
Kita memang suka kumpul pemadam dari negara yang berlainan, atau karakter kartun yang kita minat. Cikgu tiada / belum masuk, tentunya upacara perlawanan pemadam di gelanggang Meja. Yang kalah nangis la sebab pemadam kena ambil oleh pemenang.


2. Pensil "Shakers"
Yang kumpul pensil shakers ni selalunya golongan "ado-ado" atau kaya sebab tak murah. Kalau beli murah, kena ejek je. Selalunya yang kumpul memang tak pernah pakai untuk menulis, sayang katanya.
3. Digimon
Benda ni mahal pada zaman ni, dapat main kejap pun dah rasa puas. Siapa ada, lagi bergaya dari model pada zaman tu.
4. Tamiya
Geng budak lelaki zaman 90an jarang tiada benda ni. Sanggup ikat perut untuk beli Tamiya dan "spare part"nya. Cara main? Cari longkang tiada air, 2-5 orang dan vrrroomm..tengok siapa sampai dulu.
5. Yoyo
Banyak jenis yoyo ni, yang mahal, murah, berlampu, plastik, kayu, tahap Yo-Han Proyo pun ada. Janji dapat main, berjam-jam pun boleh.
6. Batu Seremban
Permainan ni universal, bukan perempuan je main. Budak lelaki pun join sekali. Tapi letih main ni. Bukan letih main sangat, letih tunggu giliran kalau dapat kawan yang power main. Setengah jam tunggu dia seorang je la dapat main.

7. Lompat Tali
Satu lagi permainan universal, siapa tak main memang rugi. Tahap kecekapan kaki, tahap peka semua boleh "develop" dalam permainan ni. Nak jadi johan lompat tinggi, suruh budak-budak main permainan ni.
8. Gasing
Nak main permainan ni ada level dia. Kalau beli gasing kayu, memang power sebab boleh pangkah gasing kawan sampai terbelah. Risiko gasing sendri terbelah pun sama. Yang baru bermula, boleh "survive" kalau beli gasing plastik. Dulu biasa gasing kayu diperbuat dari kayu pokok limau jika nak bagus.
9. Tutup Botol
Permainan ni kos paling murah sebab pada masa tu, semua botol minuman banyak yang pakai tutp botol begini. Seberapa ramai orang pun boleh main, baik lelaki atau perempuan. Sampai ada orang komersialkan pun ada. "Legend" kan?
10. Tangkap Serangga/Binatang Kecil
Untuk yang "adventure" sedikit, lepas habis sekolah petang tu pergi dengan kawan ramai-ramai cari belalang, pepatung, labah-labah, berudu dan banyak lagi. Budak yang begini selalunya berani sebab tak takut apa pun.

Teringat tak kenangan dulu masa sekolah?  :)






0 comments:

Post a Comment